}); Οι Ελληνικές Παραδόσεις Του Χειμώνα - Modern Greek Woman

Οι Ελληνικές Παραδόσεις Του Χειμώνα

Ποια ήταν τα έθιμα της γιαγιάς σας που τώρα δεν τα ξέρει κανείς; Σας έχει πει κάποιος τις παραδόσεις του χειμώνα; Πώς γαλήνευαν την θάλασσα για να έχουν καλό ταξίδι οι ναυτικοί; Πώς καρποφορούσαν τα αμπέλια;

Είναι καλό να θυμηθούμε και να τηρούμε τα έθιμα της χώρας μας, που έχουν περάσει από γενιές σε γενιές πολλών χρόνων. Πολλά από αυτά προέρχονται από αρχαιοτάτους χρόνους! Δυστυχώς, κοντεύουν πια να αφανιστούν. Για πολλούς ούτε καν τα γνωρίζουν.

ΓΙΑΓΙΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Τρύφωνα ή του Αγίου Νικολάου πείτε τα έθιμα ή κάντε τα πράξη μαζί με τα παιδιά σας, θα το λατρέψουν!



Στις 4 Δεκεμβρίου που γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα, το ‘χουν συνήθεια να φτιάχνουν τη «Βαρβάρα», που είναι σαν μελόπιτα. Την ακουμπάνε σε ένα τραπέζι που το βάζουν σε τρίστρατο. Εκεί, έρχεται ο παπάς και κάνει παράκληση στην Παναγία. Έπειτα οι νοικοκυρές την μοιράζουν στον κόσμο.

Σε άλλα μέρη, «Βαρβάρα» ονομάζουν ένα παρασκεύασμα με βρασμένο στάρι, ζάχαρη, καρύδια, δαμάσκηνα, μυρωδικά, που μοιάζει με την πανσπερμία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι πολύ δυναμωτικό, και όποιος το τρώει, «βαρβαρώνει», δηλ. δυναμώνει για να αντέχει όλες τις αρρώστιες και να ‘χει την προστασία της Αγίας Βαρβάρας. Ο λαός μας την θεωρεί πολύ δυναμική Αγία, γι’ αυτό και είναι η προστάτιδα του πυροβολικού του στρατού μας.

Οι μανάδες, τον παλιό καιρό, την παρακαλούσαν να προστατεύει τα παιδιά τους, κι από σεβασμό στη γιορτή της δεν έκαναν καμία δουλειά. Μάλιστα, το είχαν έθιμο, εκείνη τη μέρα να κρύβουν ακόμα και τη σκούπα, για να μη φαίνεται καθόλου.


Στις 6 Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου, είναι παράδοση, κυρίως στα νησιά μας, να κάνουν τάματα για τους ναυτικούς που ταξιδεύουν. Τάζουν μια λαμπάδα ίσα με ένα «κατάρτι» και έχουν και παροιμίες: « Άη Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος», κι εννοούν πως μπήκε για τα καλά ο χειμώνας. Κι επειδή ο χειμώνας φέρνει τρικυμίες, αυτή τη μέρα της γιορτής του είναι έθιμο να ρίχνουν στη θάλασσα λίγο λάδι γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα γαληνέψει η κακοκαιρία και θα προστατευτούν όσοι ταξιδεύουν.

Τον Φεβρουάριο, την πρώτη μέρα, γιορτάζει ο Άγιος Τρύφωνας που είναι ο προστάτης των αμπελιών. Ο λαός μας λέει: «Τρύφωνα πολύκαρπε. Έλα εδώ στο αμπέλι μου και στο χωράφι μου να φάμε και να πιούμε». Ανήμερα στη γιορτή του, οι κηπουροί και οι αμπελουργοί κάνουν στα χωράφια τους αγιασμό και το ραντίζουν. Έπειτα, παίρνουν ένα στρογγυλό ψωμάκι, και το κόκκινο αβγό που έχουν φυλάξει από τη Μεγάλη Πέμπτη, τα κόβουν κομματάκια και τα θάβουν στα αμπέλια μέσα στο χώμα. Είναι μια παράδοση που θυμίζει πολύ τα έθιμα των αρχαίων Ελλήνων.

Στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζει η Υπαπαντή του Χριστού. Την μέρα αυτή, ο Άγιος Συμεών υποδέχτηκε στον ναό, τον Χριστό βρέφος. Τέτοια μέρα, οι μυλωνάδες δεν αλέθουν, γιατί οι μύλοι, λέει, σταματάνε μόνοι τους. Λένε, πάλι, πώς ότι καιρό κάνει αυτή τη μέρα, θα κάνει 40 μέρες μετά.

Την επόμενη μέρα, που είναι η γιορτή του Αγίου Συμεών, οι έγκυες γυναίκες προσέχουν και δεν κάνουν καμία δουλεία. Αλλιώς ο Άγιος, λένε, «σημειώνει» το παιδί με κάποιο σημάδι.


Διαβάστε Πώς Να Αποφύγετε Την Χειμερινή Κατάθλιψη - Μελαγχολία.

Αυτά είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις του χειμώνα της πατρίδας μας. Για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Διαβάστε το σαν παραμυθάκι στα παιδιά σας. Είμαι σίγουρη πως θα ενθουσιαστούν.
Οι Ελληνικές Παραδόσεις Του Χειμώνα Οι Ελληνικές Παραδόσεις Του Χειμώνα Reviewed by Modern Greek Woman on Νοεμβρίου 27, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Blogger.