}); Προϋποθέσεις Για Υγιές Έμβρυο - Modern Greek Woman

Προϋποθέσεις Για Υγιές Έμβρυο

Τα πρέπει και τα μη, πριν και κατά την εγκυμοσύνη, χρειάζεται να τα γνωρίζουμε αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές παιδί για όλη του τη ζωή. Αναφέρομαι στην περίοδο της εγκυμοσύνης, γιατί η αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη στιγμή της σύλληψης και όχι από της γέννησης, όπως πίστευαν και παλαιότερα. Ποιες είναι λοιπόν οι προϋποθέσεις για ένα υγιές έμβρυο;

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΣ ΕΜΒΡΥΟ

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση παιδιών είναι η βιολογική, πνευματική και ψυχολογική ωριμότητα του ζευγαριού. Η απόφαση να γίνει κανείς γονέας είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται να παρθεί με την σοβαρότητα που της αρμόζει. Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι καρπός επιθυμίας και θέλησης και των δύο συζύγων. Τα ανεπιθύμητα παιδιά, δηλ. αυτά που έρχονται στον κόσμο παρά την θέληση των γονέων ή που έρχονται σε «ακατάλληλη» στιγμή, αντιμετωπίζουν τον αρνητισμό των γονέων. Η μητέρα δεν υποδέχεται το παιδί με στοργή και αγάπη, ο δε πατέρας μένει αδιάφορος. Έτσι στο παιδί προξενούν ανεπανόρθωτα ψυχολογικά τραύματα.

Το ζεύγος πρέπει να κάνει έναν οικογενειακό προγραμματισμό, δηλ. πότε και πόσα παιδιά θα αποκτήσουν.
Οι στόχοι του οικογενειακού προγραμματισμού είναι:
  • Η αποφυγή των ανεπιθύμητων γεννήσεων.
  • Η πρόκληση επιθυμητών γεννήσεων.
  • Ο έλεγχος του χρόνου των γεννήσεων σε σχέση με την ηλικία των γονέων.
  • Ο καθορισμός του αριθμού των παιδιών στην οικογένεια.
  • Η γέννηση υγιών παιδιών.
Η καλύτερη ηλικία για τεκνοποιία θεωρείτε για την γυναίκα το διάστημα από 23 ως 30 ετών, και για τον άντρα από 28 ως 40 ετών. Η εφηβική και η ώριμη ηλικία πρέπει να αποφεύγονται για τεκνοποιία. Η εγκυμοσύνη κάτω από 18 χρονών και άνω των 35 αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολή, πρόωρο τοκετό και βλάβες στο έμβρυο.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι φορείς ασθενειών χωρίς κανένα σύμπτωμα άρα χωρίς να το γνωρίζουν. Γι’ αυτό οι μελλοντικοί γονείς πρέπει να κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Από την στιγμή που θα διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη χρειάζεται να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την υγιή διαβίωση της μέλλουσας μητέρας. Το κατάλληλο περιβάλλον των εννέα μηνών της ενδομήτριας ζωής έχει σημασία για το παιδί. Μολυσματικές και χρόνιες αρρώστιες, ακτινοβολίες, λήψη φαρμάκων και οινοπνευματώδη ποτών, κάπνισμα, κακή διατροφή, ανωμαλίες ενδοκρινών αδένων, τραύματα κ.λ.π. μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο έμβρυο.

Αρρώστιες όπως η παρωτίτιδα, ερυθρά, ιλαρά, γρίπη όταν προσβάλουν την έγκυο, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες, είναι δυνατό να προκαλέσουν αποβολή του εμβρύου, τύφλωση, κώφωση, νοητική καθυστέρηση.

Πολλά φάρμακα είναι επικίνδυνα για το έμβρυο. Τα πιο πολλά περνούν στο έμβρυο και μπορεί να το βλάψουν. Μόνο αν κρίνει ότι είναι απαραίτητα ο γιατρός.

Πολύ επικίνδυνη για το έμβρυο είναι η υποβολή της εγκύου σε ακτινοβολίες, κυρίως τους πρώτους τρεις μήνες. Έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι το 30% των νεογέννητων που οι μητέρες τους υποβλήθηκαν σε ακτινοβολίες παρουσίασαν σωματικές και πνευματικές ανωμαλίες.

ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ KATA THN ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Το κάπνισμα και το αλκοόλ έχει διαπιστωθεί ότι βλάπτει το έμβρυο. Τα παιδιά των μητέρων που καπνίζουν γεννιούνται πρόωρα λιποβαρή, με θνησιμότητα αυξημένη κατά 30%. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα πνευματική εξέλιξη του παιδιού.

Για να απαλλαγείτε από το κάπνισμα διαβάστε στο άρθρο Κόψτε Το Κάπνισμα.


Ο αλκοολισμός είναι καταστρεπτικός για το έμβρυο, γιατί μπορεί να επηρεάσει τη διάπλασή του. Έρευνες έδειξαν ότι η υπερβολική χρήση αλκοόλ από την έγκυο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές και ψυχικές διαταραχές στο έμβρυο.

Η διατροφή της εγκύου έχει σπουδαία σημασία για τη σωματική και ψυχική υγεία του εμβρύου και τη γέννηση ενός φυσιολογικού παιδιού. Για παραπάνω πληροφορίες ανατρέξτε στο άρθρο Διατροφή Κατά Την Εγκυμοσύνη.

Η εγκυμοσύνη είναι κορυφαίο γεγονός για την γυναίκα. Για πρώτη φορά βιώνει πλήθη από συναισθήματα, τα οποία επιδρούν στην ανάπτυξη του εμβρύου. Φόβος, θυμός, στεναχώρια, άγχος κ.α. επιδρούν αρνητικά στο έμβρυο. Γι’ αυτό η έγκυος πρέπει να αποφεύγει δυσάρεστα συναισθήματα, γιατί αυξάνουν την έκκριση ορμονών και κυρίως της αδρεναλίνης, που μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο. Δεν επιτρέπεται να βλέπει στην τηλεόραση σκηνές φρίκης και αγριότητας, ούτε να παραβρίσκεται σε κηδείες ή τόπους ατυχημάτων. Η συχνά επαναλαμβανόμενη ψυχική  ένταση  μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο έμβρυο.


Η μετρημένη εργασία, η ξεκούραση, ο κανονικός ύπνος, η ψυχαγωγία της εγκύου είναι απαραίτητα στοιχεία για την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Η αγάπη και η συμπαράσταση του οικογενειακού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του συζύγου στη δύσκολη αυτή περίοδο πρέπει να είναι απεριόριστη.

Κάθε έγκυος πρέπει να δείχνει το ενδιαφέρον της στο παιδί της πριν γεννηθεί, με τις απαραίτητες οδηγίες του γιατρού. Ιατρική παρακολούθηση γίνεται συνήθως κάθε μήνα όπως συμβουλεύει ο γιατρός σας, σε περίπτωση κάποιας επιπλοκής γίνετε πιο συχνά.

Ο τοκετός πρέπει να γίνετε σε καλά οργανωμένο μαιευτικό κέντρο, όπου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την παρακολούθηση του τοκετού και συνδυάζονται με μονάδα εντατικής νοσηλείας, για την αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας που θα παρουσιαστεί.


Η προγεννητική περίοδος θεωρείτε η κρισιμότατη φάση της ζωής του ατόμου.

Στην περίοδο αυτή καθορίζονται οριστικά και αμετάκλητα σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Οπλισμένοι οι μελλοντικοί γονείς με τη δύναμη της γνώσεις και τη συναίσθηση της ευθύνης, έχουν υποχρέωση να εξαντλούν όλες τις δυνατότητες, να προστατεύσουν το έμβρυο από ποικίλους κινδύνους εξασφαλίζοντας ένα υγιής μωρό.
Προϋποθέσεις Για Υγιές Έμβρυο Προϋποθέσεις Για Υγιές Έμβρυο Reviewed by Modern Greek Woman on Μαΐου 26, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Blogger.