}); Προστατέψτε Τα Παιδιά Σας Από Τις Παγίδες Της Τεχνολογίας - Modern Greek Woman

Προστατέψτε Τα Παιδιά Σας Από Τις Παγίδες Της Τεχνολογίας

Η τεχνολογία δεν είναι απαραιτήτως κακή, αλλά ο υπερβολικός χρόνος χρήσης ίσως να περιέχει διάφορους ψηφιακούς κινδύνους. Πώς μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας από τις παγίδες της τεχνολογίας;

ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν σε έναν ψηφιακό, και όλο και περισσότερο ασύρματο κόσμο. Smartphones, laptopstablets, υπολογιστές, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους, και της δική μας. Και εκτός αυτού, υπάρχει και η "παλαιά τεχνολογία," όπως η τηλεόραση, στην οποία προστίθεται άλλη μια οθόνη προβολής για τα μάτια μας.

Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το Διαδίκτυο, οι εφαρμογές υπολογιστών, τα διαδραστικά βιντεοπαιχνίδια και τα τηλεοπτικά προγράμματα μπορούν να είναι εξαιρετικές πηγές εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Η τεχνολογία επικοινωνιών όπως το Skype, οι κάμερες, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το Instagram και το Facebook μπορεί πραγματικά να αυξήσει τις σχέσεις και να βοηθήσει τα παιδιά να παραμένουν συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που νοιάζονται γι’ αυτούς, για παράδειγμα, όταν οι παππούδες ή άλλοι συγγενείς ζουν μακριά.

Με μια ισορροπημένη χρήση, η τεχνολογία είναι σίγουρα χρήσιμη. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά παιδιά σήμερα δεν κάνουν μέτρια χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.



ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Τα παιδιά στις μέρες μας αφιερώνουν πολύ χρόνο στην ψηφιακή τεχνολογία. Σύμφωνα με στατιστικές της Nielsen οι έφηβοι στέλνουν και δέχονται περίπου 3.700 μηνύματα το μήνα, η περίπου 125 την ημέρα.

Για να είμαστε δίκαιοι, και οι γονείς συχνά απορροφώνται από την τεχνολογία όπως και τα παιδιά τους, και αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Έτσι παρατηρείτε το φαινόμενο ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για τα μέλη της οικογένειας να μιλήσουν μεταξύ τους πια γιατί η επικοινωνία γίνετε από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές ψυχαγωγίας. Μερικές φορές, ακόμα και όταν είναι τα οικογενειακά μέλη στο ίδιο δωμάτιο μαζί, είναι συχνά όλα στις οθόνες τους, έτσι δεν είναι πραγματικά “παρών” το ένα για το άλλο.


Πολλοί θεωρούν ότι τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας μπορούν να εμποδίσουν τις σχέσεις όταν χρησιμοποιούνται πάρα πολύ. Όταν τα παιδιά ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά μέσα και στην επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων, αντί να μιλάνε με κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο, μειώνονται οι λεκτικές και οι διαπροσωπικές δεξιότητές τους.



Η υπερβολική χρήση  των μέσων ενημέρωσης έχει συσχετιστεί με σωματικές και συμπεριφορικές διαταραχές όπως παχυσαρκία, μυωπία, κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ), τα οποία αυξάνονται στα παιδιά.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην υπερβολική έκθεση σε οθόνη, αλλά και σε τι υλικό εκτίθενται τα παιδιά μας. Ένα μεγάλο μέρος των δημοφιλών media βομβαρδίζει τα παιδιά με μηνύματα προωθώντας τη σεξουαλική ασυδοσία και τη βία, σημαδεύοντας τα νέα μυαλά.

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από πορνογραφικές ιστοσελίδες και βίντεο που μπορούν να είναι εύκολα προσβάσιμες από οποιονδήποτε. Πολύ συχνά είναι τα παιδιά που επισκέπτονται αυτές τις ιστοσελίδες. Έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι ηλικίας μεταξύ 12 και 17 αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα των θεατών του πορνό στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο επίσης μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε κινδύνους όπως τον ψηφιακό εκφοβισμό (cyberbullying).

Αν νομίζετε ότι Το Παιδί Σας Είναι Θύμα Εκφοβισμού (Bullying), διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ.


Και έπειτα υπάρχει και το "sexting" (αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων κειμένου ή φωτογραφιών). Μια έρευνα του 2014 από το πανεπιστήμιο του Drexel διαπίστωσε ότι 54 τοις εκατό των αμερικανικών εφήβων έχουν στείλει ή έχουν λάβει "sext" μηνύματα.

ΓΟΝΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Σε τελική ανάλυση, είναι στο χέρι των γονιών να διδάξουν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με σύνεση. Εδώ είναι 10 τρόποι για να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία με έναν τρόπο όπου θα τα κρατήσει ασφαλείς. Μπορείτε να ρυθμίσετε αυτές τις στρατηγικές με βάση την ηλικία και την αξιοπιστία του παιδιού σας.


1) Καθιερώστε οικογενειακούς κανόνες για τη χρήση τεχνολογίας

Οι κανόνες τεχνολογίας της οικογένειάς σας θα πρέπει να διευκρινίζουν, πόσο "χρόνο τεχνολογίας" επιτρέπεται στα παιδιά σας κάθε ημέρα - ποιες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τα Σαββατοκύριακα και ποια μέσα δικτύωσης, παιχνίδια, εφαρμογές και ιστοσελίδες, τα παιδιά σας επιτρέπετε και δεν επιτρέπετε να χρησιμοποιούν.

Οι κανόνες σας μπορούν να είναι π.χ.: Δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της σχολικής εργασίας τηλεόραση, iPods, iPads ή κινητά τηλέφωνα. Κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο από μια ώρα ημερησίως. Μην κατεβάσετε καμία εφαρμογή στο smartphone χωρίς άδεια. Μόνο μια ώρα τηλεόραση την ημέρα επιτρέπεται. Καμία ψηφιακή συσκευή δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Ιδανικά, ο Δρ. Strohman λέει, «θέστε αυτούς τους κανόνες όταν τα παιδιά σας είναι μικρά και θα είναι λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν αυτό το σύστημα. Αλλά εάν τα παιδιά σας είναι έφηβοι ήδη, δεν είναι πάρα πολύ αργά για να καθορίσετε αυτές τις οδηγίες. Απλά πρέπει να καθίσετε μαζί τους και να τους πείτε ότι πρόκειται να εφαρμόσετε ένα νέο οικογενειακό πρόγραμμα. Μπορεί να εκνευριστούν, αλλά είστε ακόμα ο γονιός του.»

Μάθετε Πώς Να Αντιμετωπίσετε Την Παιδική Γκρίνια.



2) Συζητήστε με τα παιδιά σας για τις βλαβερές συνέπειες της τεχνολογίας

Πείτε τους γιατί δεν είναι υγιές να παρακολουθούν πάρα πολύ τηλεόραση ή να είναι επικεντρωμένα συνεχώς στην τεχνολογία. Βοηθήστε τα να καταλάβουν γιατί κάποια ιδιαίτερα παιχνίδια, ιστοσελίδες ή κινηματογραφικές ταινίες δεν είναι κατάλληλα για εκείνα ακόμα.

Συζητήστε τους πιθανούς κινδύνους του cyberbullying (ψηφιακός εκφοβισμός). Εξηγήστε τους ότι αφήνουν πίσω τους ένα ψηφιακό αποτύπωμα, και γι' αυτό δεν πρέπει να γράψουν τίποτα στα ηλεκτρονικά μέσα που δεν θέλουν να εκτίθεται δημόσια για πολύ. Αυτό περιλαμβάνει μια εξήγηση του γιατί δεν είναι σωστό να στείλει ή να λάβει σεξουαλικού περιεχομένου μηνύματα κειμένου ή φωτογραφίες.

3) Μην επιτρέψετε ηλεκτρονικές συσκευές στις κρεβατοκάμαρες ή άλλες απομονωμένες περιοχές

Κρατήστε τις τηλεοράσεις και τις συσκευές που έχουν πρόσβαση στο Internet σε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι σας, εάν είναι εφικτό, ώστε να μπορείτε να δείτε τα παιδιά σας τι βλέπουν και κάνουν και πόσο χρόνο ξοδεύουν.

Πριν από τον ύπνο κάθε νύχτα, "Οι φορητές συσκευές - iPads, iPods, tablets και smartphones - των παιδιών σας πρέπει να βρίσκονται στην δική σας κρεβατοκάμαρα, ίσως συνδεμένα στον φορτιστή τους," συμβουλεύει ο Δρ. Strohman. «Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά σας δεν θα μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συσκευές όταν πρέπει να κοιμηθούν.»

Ανακαλύψτε την χαρισματικότητα του παιδιού σας κάνοντάς του ένα Τεστ IQ Για Παιδιά.



4) Χρησιμοποιείστε γονικό έλεγχο

Εγκαταστήστε λογισμικό φιλτραρίσματος στους υπολογιστές, τα smartphones και τα συστήματα βιντεοπαιχνιδιών. Ή βάλτε σε λειτουργία τον γονικό έλεγχο στην συνδρομητική τηλεόραση και στο πρόγραμμα περιήγησης στο Web (Internet Explorer, Firefox, Safari, Google Chrome, κλπ.). Αυτά τα φίλτρα σας επιτρέπουν να περιορίσετε την πρόσβαση των παιδιών σας σε συγκεκριμένες τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, παιχνίδια και ιστοσελίδες, και να τους αποτρέψει από τη χρήση αυτών των μέσων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι εσείς επιτρέπετε.

5) Παρακολουθήστε τηλεόραση και ταινίες με τα παιδιά σας

Μην τα αφήστε να παρακολουθούν τηλεόραση μόνα τους απλώς για να τα κρατήσει απασχολημένα. Εάν έχουν μια ώρα την ημέρα για να δουν τηλεόραση, καθίστε μαζί τους, εάν αυτό είναι πιθανό. Στο τέλος του προγράμματος, μιλήστε με τα παιδιά σας για το τι ακριβώς είδαν: Υπήρξε κάποιο ηθικό δίδαγμα; Τι είδους δυνατά ή αδύνατα σημεία είχαν οι χαρακτήρες; Οι ενέργειές τους είχαν καλές και σωστές αξίες;

Εάν σας κάνει κάποια ερώτηση κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μην διστάσετε να σχολιάσετε εκείνη την στιγμή. Παρακολουθώντας μαζί με το παιδί σας τηλεόραση, όσο συχνά μπορείτε, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να φιλτράρετε τι είδους ιδέες μπαίνουν στο μυαλουδάκι του και είστε ενήμεροι σε τι εκτίθεται.


6) Παρακολουθήστε το κινητό του παιδιού σας και την δραστηριότητα του στο Internet

Εξοικειωθείτε με τις αγαπημένες τους εφαρμογές και ιστοσελίδες. Αν τα παιδιά σας έχουν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter κ.α.), φτιάξτε και εσείς λογαριασμό και "γίνετε φίλος μαζί τους" ώστε να μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις τους. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν την εγκατάσταση λογισμικού παρακολούθησης για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των παιδιών σας στο Internet.

Μερικά από αυτά τα μέτρα μπορεί να σας φαίνονται δραστικά σήμερα, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε κρυφά. Μπορείτε να τους το πείτε πριν το κάνετε. Πρέπει να ξέρετε τι επικοινωνούν και βλέπουν στο διαδίκτυο τα παιδιά σας, ώστε να μπορείτε να τα προστατεύσετε.

7) Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χτίσουν πραγματικές φιλίες, όχι μόνο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μην επιτρέψετε την ψηφιακή επικοινωνία των παιδιών σας να γίνει υποκατάστατο της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό είναι σημαντικό επειδή, ο Δρ. Westendorf λέει «οι συναισθηματικές συνδέσεις και το χτίσιμο συμπάθειας στους άλλους διαμορφώνονται καλύτερα στις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις από ότι σε μια οθόνη υπολογιστή. Τα παιδιά πρέπει να βιώσουν πραγματικές φυσικές επαφές, να ακούσουν τις πραγματικές φωνές και να δουν τα πρόσωπα των πραγματικών ανθρώπων.»

Διαβάστε και τους 15 Κανόνες Για Να Γίνεις Καλός Γονιός.



8) Βάλτε τα παιδιά σας να ασχολούνται με μη ψηφιακές δραστηριότητες

Καθορίστε κάποιο χρόνο κάθε εβδομάδα για να κάνετε κάτι ως οικογένεια χωρίς κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Προγραμματίστε μια βραδιά παιχνιδιού με διαδραστικά επιτραπέζια παιχνίδια, παίξτε ένα ποδόσφαιρο ή πηγαίνετε μια βόλτα με τα ποδήλατα μαζί, κάντε κάποια χόμπι ως οικογένεια (μαγείρεμα, μπόουλινγκ, κ.λπ.), ή προγραμματίστε μια οικογενειακή έξοδο (στο ζωολογικό κήπο, στο μουσείο, στον παιδότοπο, στο πάρκο, κ.λπ.). Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, συλλόγους ή εθελοντικά προγράμματα για να κατευθύνουν την προσοχή τους προς κάτι άλλο εκτός από ηλεκτρονικές ασχολίες.

9) Γίνετε πρότυπο σωστής χρήσης της τεχνολογίας

Τα παιδιά σας πρόκειται να παρατηρήσουν το παράδειγμά σας. Έτσι, αν δεν θέλετε να παρακολουθούν βίαιες ταινίες, να περνούν τις ώρες κάθε νύχτας σερφάροντας στο Internet ή να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στο γεύμα, δεν πρέπει ούτε και εσείς να κάνετε αυτά τα πράγματα.

«Εάν λέτε ένα πράγμα και κάνετε κάτι άλλο, δεν θα κερδίσετε ποτέ,» λέει. ο Δρ. Westendorf."Αλλά εάν κάνετε τα ίδια πράγματα που λέτε στα παιδιά σας να κάνουν, είναι πιθανότερο να συμφωνήσουν και να το αποδεχθούν.»


10) Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια

Τα παιδιά σας είναι πιθανό να κάνουν κατάχρηση της τεχνολογίας, όταν:

  • Κλείνουν γρήγορα τον υπολογιστή όταν μπαίνετε στο δωμάτιο.
  • Ταράσσονται ή θυμώνουν όταν περιορίζετε τον χρόνο που ασχολούνται ψηφιακά.
  • Προτιμούν να ξοδεύουν χρόνο δικτυακά παρά με την οικογένεια ή φίλους.
  • "Κλέβουν" χρόνο στον υπολογιστή όταν είναι μόνα τους.
  • Χάνουν το ενδιαφέρον για δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν την τεχνολογία ή προσπαθούν να επιστρέψουν στον υπολογιστή όταν είναι μακριά από αυτό.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε όλες τις ψηφιακές τεχνολογίες και να πάρετε βοήθεια από έναν οικογενειακό σύμβουλο ή άλλο επαγγελματία.


Εάν εσείς ή τα παιδιά σας κάνετε καθιστική ζωή διαβάστε το άρθρο Σκλάβοι Του Καναπέ = Πρόβλημα Βάρους.



Για να συνοψίσουμε, τα ψηφιακά μέσα, όπως τόσα πολλά πράγματα στη ζωή, δεν είναι κάτι που είναι εγγενώς καλό ή κακό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ' άσχημο τρόπο και καταχρηστικά. Είναι καθήκον των γονέων να προστατέψουν και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν τις σωστές επιλογές, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της τεχνολογίας που έχει να προσφέρει, αποφεύγοντας τις παγίδες της τεχνολογίας που μπορούν να βλάψουν τις σχέσεις και την υγεία τους.
Προστατέψτε Τα Παιδιά Σας Από Τις Παγίδες Της Τεχνολογίας Προστατέψτε Τα Παιδιά Σας Από Τις Παγίδες Της Τεχνολογίας Reviewed by Modern Greek Woman on Απριλίου 05, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Blogger.